Saturday, July 2, 2011

Hari terbuka Universiti Malaya,Nilam Puri,Kelanta

Alhamdulillah,syukur ke hadrat illahi dengan kurniaan nikmat iman Universiti Malaya,Nilam Puri,Kelantan(APIUM) sekali lagi berjaya menyempurnakan program Hari Terbuka Universiti Malaya buat julung-julung kalinya...setelah sekian lama,para pensyarah dan kakitangan UM bertungkus-lumus memerah tenaga untuk membuat satu program khas bagi para siswa dan siswinya yang tercinta...syukran jazilan...

Banyak program telah dirancang bagi memeriahkan lagi program ini,antaranya,Debat Kepenggunaan Bahasa Melayu,Debat Bahasa Arab,aktiviti RUKNU,ceramah Anti-Dadah,Festival Nasyid dan banyak lagi...Pokonya the best la...

Ana dengan rakan sebilik ana(Sakinah dan Anis Sofina) telah ditaklifkan untuk memegang amanah sebagai Delegasi Debat Kepenggunaan Bahasa Melayu...pertandingan debat ini hanya pada hari khamis sahaja...so,pagi khamis itu kami berkumpul di meja pendaftaran pada pukul 8 pagi...sebenarnya bukan kami bertiga sahaja...delegasi debat ada 8 orang...6 muslimat dan 2 muslimin...muslimat(ana,sakinah,anis sofina,naimah,rabiatul adawiyah dan izzati) manakala muslimin(ammar ngan rahimi kot)...tugas delegasi ini,antaranya menyambut kedatangan pelajar di pagar depan(hhaha...lawak2..pagi kena jadi pak guard UM plak...dah la pkai smart tp jga kat pintu pagar),bawa pelajar yang kita dapat tu pergi makan,yang pasti ke mna pelajar tu nak pergi kita kna ada sekali...wktu debat tugas kmi adalah...cmni la..klau adk2 yg kita pegang tu dpt kerajaan,kita kna jdi YDP...tp,kalau adk2 dpt pmbngkng,kita kna jadi penjaga masa...best sangat2....adk2 smua hebat2 belaka...semua peserta adalah bdk2 sekolah menengah ja...so,x lah malu sangat..huhuhu....

Ana dapat sekolah SMKA Naim Lilbanat..alhamdulillah smua perempuan...so,lagi peramah la ana nie...hehehe...nk dijadikan cerita...rupa2nya adk2 yg ana pegang ni org pndai debat...dan mereka berjaya sampai ke peringkat akhir...peringkat akhir di buat di Dewan Johor...ana apa lagi malu sangat2...sebab apa??sebab ana kena naik sekali ke atas pentas tu...huhuh..first time naik pentas APIUM...

Di sini muamalat muslimin dan muslimat terbuka sikit tapi masih terjaga adab2 pergaulan...kalau di maahad bdk laki ana panggil muslimin atau ustaz dan bdk perempuan pggil muslimat atau ustazah...tp,di sini bdk laki panggil ikhwah dan bdk perempuan pggil akhawat..kekok ana nk guna..hahaha..nk dijadikan cerita..wktu ana bawa adk2 jagaan ana pergi makan di kantin ikhwah...kak khadijah telefon ana..kak khadijah tanya ana sapa yang pegang sekolah SMK Zainab??...x silap ana sekolah tu ikhwah yang pegang...so,kak khadijah suruh ana bg handphone ana kpd ikhwah itu...wktu tu ikhwah tu tgh sedap2 mkn je...kbtln wktu tu ana duduk betul2 dpn meja dia makan...x pa la..ana panggil la dia...ustaz...ustaz...ustaz...(x da reaksi),muslimin...muslimin..muslimin...(x da reaksi gak..wktu tu ana hot2 sgt kat ikhwah ni)last skali ana pggil dia ikhwah...ikhwah...dia tgk ana...dia kata knapa??...wktu tu ana sabar je la..hanya tuhan yang tahu...khusyuk gila dia makn smpai ana dok dpn dia dan panggil dia pun dia x dengar...lps tu,ana bg la handphone ana kat dia dan dia biar dia settel sndiri msalah dia...mls nk ambil tau..hot2!!!

Tapi,kat sini kalau nk buat kerja dengan muslimin x boleh nak malu2 dah la..bkn mcm maahad dulu...skrg ni spa malu dia akn kna tinggal...so,smua kna berani nk urusn dgn ikhwah..sama ada dri segi mesej or call handphone or b'jumpa smua kna serius...alhamdulillah ana bukan jenis orang yang gedik2 sangat nk urusan ngan ikhwah..ana serius ckit walaupun buat kerja dgn senior...huhuh...ada patut kol 1 pagi lebih dia call ana...nasib baik ana x tido lagi...kalau x pdn muka dia...da ursn kerja la..jgn salah fhm...

Ana bukan sahaja ditaklifkan untuk jadi Delegasi Bahasa Melayu sahaja...tp,ana juga ditaklifkan sebagai AJK Teknikal dan Persiapan bagi Debat Bahasa Arab..walaupun kerja ini x banyak...amanah tetap dijalankan..

Waktu ana n bdk2 sebilik ana free,kami pergi ronda2 gerai..best sangat...ana sempat beli buku Syarah Hadis 40,key chain kat adk2 ana n ana sekali la dan ana turut beli mafla Palestin..semangat Palestin la plak beli singgah satu gerai ni penuh dgn gmbr ulama' dan kisah2 Palestin...JIHAD!!!...

Ok la...ana dah mengatuk dah ni...sok da kelas plak..ahad dan isnin kelas padat sangat bagi majmuah 1...huhuh..Akhir kalam,semoga ALLAH terima segala perbuatan kami dan semoga ukhuwah kami berkekalan sehingga ke akhirat..amin...


(sakinah,anis sofina,ana)
roomate

Johan Debat
(MRSM Pengkalan Chepa)

sesi sidang debat

para delegasi akhwat

Disediakan oleh srikandisolehah93,11.17p.m,hari sabtu...

1 comment:

  1. yg kt bwh tu..'disediakan oleh srikandisolehah93,11.17p.m,hari sabtu..'..akhawat tulis snirik ka?knpa yg kat posted tu dia tulis pkul 8..knpa tak setkan time blog..ada kt setting..cari la..crita best gak la..tpi sya bnyk cmburu jugak la!!haish...

    ReplyDelete