Wednesday, June 22, 2011

hari pertama di Universiti Malaya,Nilam Puri,Kelantan

Alhamdulillah,ana panjatkan kesyukuran kepada ALLAH dan sesungguhnya hanya kepadanya tempat selayaknya memuji...pada 19/6/2011 merupakan tarikh bersejarah bagi ana...tarikh kemasukan ana ke Universiti Malaya bagi panggilan kedua...sesungguhnya UM,Nilam Puri merupakan antara tempat dan impian ana nk pergi sambung mengaji di peringkat universiti...

Pada pukul 9 pagi ana ditemani dengan ahli keluarga ana pergi mendaftarkan diri di Universiti Malaya...mula2 ana x percaya yang ana nk mengaji di UM...ye la sblm ni ana dah berazam yang ana nk still STAM,di MAKTAB MAHMUD ALOR SETAR...rindunya....tp,apabila rayuan UPU ana diterima...ana nk ckp apa lagi...so,malam tu buat discussion dgn family...kptsannya...

Ana ingat selepas pendaftaran ada orentasi,tp,rupa2nya kna masuk ke kuliah terus..huhuhu...kat sini bagi semester 1 ada 8 majmuah...ana dpt majumah 1...kalau ana tgk jadual majmuah ana,ahad dgn isnin merupakan hari paling letih...kelas padat sangat2....dah la ana bru dftr je,tiba2 kna msuk klas trus..hari ahad plak tu...tp,ahad dan isnin minggu ni ana x rasa pa2 lagi...syok ngaji di sini...dlm majmuah ana da 21 org t'msuk ana...6 muslimin 15 muslimat...alhamdulillah,ana rsa x teruk sgt mengaji kat sni...byk bnda yang ana dah mengaji di maahad sebelum ini baru diajar di sini...ana apa lagi tunjuk bakat budak maahad la...

Biah kat sini bagus sangat...tenang ja..lebih kurang sama dengan biah di Maktab Mahmud Alor Setar...kat sini ana jumpa kak Jalidah,senior ana....alhamdulillah,kalau ana da masalah ana akan terus berhubung dgn dia...kat sini yang hanya tau hnya 6 0rg bdk maahad(muslimat)antaranya ialah,syifak,iman,sabitah,raihan,fathyyah,syahirah dan ana...kat sini smua pensyarah baik2 je...siap puji bdk maahad lagi...kat sini juga rmai student maahad....

Penginapan pula,di sebelah muslimat terbahagi kepada 2 bahagian iaitu blok A dan blok B...ana dok blok B..tingkat tiga...x larat nk mendaki setiap hari...lepas ni jadi rutin ana la nk mendaki bangunan asrama ni...kat sini digalakkan solat jemaah...setiap bilik da 3 org walaupun katil leh tido 4 org...bilik ana dapat agak luas la...ana dapat sorang bdk yayasan khairah,baling,kedah dan bdk KISAS...smua hebat2 belaka....tkot ana nk study dgn dpa dua ni...hehehehe...

insyaallah,ari khamis dan jumaat ni da hari haluansiswa bagi pelajar second  intake...sedihnya x dpt pergi pengajian TOK GURU NIK AZIZ....huhuhu..x da rezeki ana...k la nnti ana cerita lagi pengalaman ana di sini...sebenarnya banyak sangat benda2 baru ana dapat...ye la ana sebelum ni x pernah lagi berenggang dengan family ana...sekarang ni baru ana tahu betapa jauhnya langit dan bumi...kat sini smua kna berjimat,x leh nk boros2 sgt...alhamdulillah,ana ni bkn jenis org ska boros so, x jdi msalah bg ana...


hak cipta: srikandisolehah93...22/6/2011(Rabu),pukul 2.36 ptg...

1 comment: